Как да преодолеем страха от раждането с …хипнотерапия?

на

 george.jpg– Здравей, Жорж, благодаря ти, че се съгласи дадеш това интервю за моя блог. Първо ще те представя на моите читателки: Георги Димитров е психолог, когнитивно – поведенчески и хипнотерапевт, занимава се от близо 20 години с психология и психотерапия и живее в Лондон, Великобритания.

 – Здравей, Ели! Благодаря за поканата да бъда твой гост!

 – Как може да помогне хипнозата на бременната жена да се справи със страха от раждането?

 – Всяко раждане е невероятно, неописуемо събитие. В хубавите случаи то логично придружава споделени, сърдечни отношения между двамата партньори. Бивайки единственият начин за начало на всеки живот, то е съпроводено с огромен фонтан от чувства и емоции. Сред тях – щастие, радост и любов, но в същото време и немалко безпокойство, страхове и най-вече стрес. Приложението на клиничната хипноза при такива случаи е именно тази – за чувствително намаляване (в някои случаи до пълното им премахване) на отрицателните чувства и емоции. Те имат директно отражение върху поведението и физиологичните процеси на тялото, а от там чрез плацентата се предават и на плода, който пасивно ги приема. От друга страна „ненужното“ напрягане на мускулните групи, които сами по себе си не участват в раждането затруднява и удължава самия процес. Много от родилките са запознати с това и го осъзнават по време на самия процес на раждане, но съм забелязал, че въпреки това им е невъзможно да се отпуснат без предварителни сесии. Това важи най-вече за първо раждане.

 –  Т.е. хипнозата може да помогне на бременната жена да се справи със страховете и емоциите си по време на пренаталния период, което е прекрасно. Все повече жени започват да обръщат специално внимание на чувствата й преживяванията си през периода на бременността и връзката им с развитието на бебето ❤ А как може хипнозата да помогне на раждащата жена да се справи с болката?

george2
снимка:БАЦ Петрич

 – Приложението на хипноза в медицината за обезболяване не е ново. Историята познава лекари, извършвали тежки операции (включително коремни, гръдни и други, а при нужда дори и ампутации) с предизвикването на такова състояние, на променено съзнание. Както и друг път съм споменавал, тласъкът е най-вече по време на Втората световна война, когато поради обичайната липса на обезболяващи именно хипнозата се е ползвала широко за обезболяване на ранени военни на фронта. Имало е лекари, които са били обучавани в нейната употреба специално за такива цели. Когато ползваме хипноза за справяне с болката (в т.ч. и при раждане) възстановяването на тялото впоследствие е по-бързо и леко. Допълнителен позитивен ефект е, че родилката има възможността да осъзнава и да е „будна“ през целия процес. Трябва също така да отбележа, че средството за което говорим – хипнозата не е универсално. В някои случаи тя е високо ефективна, в други – не толкова. В този смисъл не се изключва и класическата анестезия и аналгезия при нужда. Класическият анестезиолог е все пак част от екипа с готовност при необходимост да се включи. Това също така е важно да знае и самата родилка. Както са се опасявали и са ме питали хора проявяващи интерес – няма вариант предизвиканото състояние да прекъсне някъде по средата. Т.е. правилната подготовка включва и изглаждане на процедурата, така че началото и продължителността на състоянието с променени усещания (липсата на болка или трансформирането и в друго, не плашещо усещане) да бъдат контролирани.

 –  А има ли случаи, в които не е добре да се ползва хипноза?

 – Да, има такива случаи, които са редки. Хипнозата следва да се избягва при хора, при които е налице психично заболяване. Чувал съм също така, че противоречи на религията, но все още никой от изтъкващите такава позиция не е успявал ясно да ми обясни защо. В Библията никъде не се споменава думата „хипноза“, а и няма как. Както съм посочил в книгата си, шотландският хирург Джеймс Брейд се спира на нея през 19 век, търсейки подходящо понятие, с което да обозначи това състояние. Изхождайки от външното му подобие с обичайния нощен сън, той се спрял на думата ”хипноза” (от гр. “ипнос” – сън). Малко хора знаят, че той така всъщност направил грешка. Не взел предвид някои съществени разлики – например заспалият човек е отпуснат, а хипнотизираният може да стои на стол, но да не падне от него; естественият сън и събуждането настъпват спонтанно, докато свързаните с хипноза – в определен, контролиран момент и др. Давайки си сметка за това след няколко години, Брейд се опитал да промени наименованието с “моноидеизъм”, но не успял. “Хипноза”-та вече била твърде разпространена и позната на много хора. Така състоянието остава известно и до днес. Между хипноза и внушение има голяма разлика. Иначе да се върнем на темата – хубаво е целият екип да бъде запознат с факта, че жената която предстои да ражда преминава предварителни сесии с хипноза, т.е. в идеалния случай хипнотерапевтът работи съвместно.

 –  ОК, нека разграничим: колко близки са хипнозата и медитацията? По какво си приличат и по какво се различават?

 – И за двете можем да кажем, че са познати от древността, особени (променени) състояния на съзнанието със съответните им характеристики – промяна на усещането за време, навлизането в себе си (трансово състояние). И при двете човек не спи и е възможно тялото да се движи – както е при динамичната медиация (напр. при Тай Чи и другите източни изкуства), имаме и хипноза в будно състояние. Медитацията предполага работа на мозъка най-вече в Тета (3,5 – 8 Hz), където е и хипнозата или пък в Алфа нивото (8 – 13 Hz). От друга страна се различават по начина на предизвикване – при медитацията подготвеният човек я прилага най-често сам за себе си и концентрацията е върху абстрактни понятия – цветове, чувства, форми, музика, тонове, процеси, с които се слива… При хипнозата (все пак имаме и самохипноза) работата е с определени състояния следвайки конкретни клинични (медицински, терапевтични и др.) цели. Прилага се от подготвен специалист спрямо човек, който е запознат с процедурата, знае какво да очаква от нея (т.е. има яснота) и е мотивиран да участва в нея.

 –  Случвало ли се е да отказваш, да връщаш пациенти?

george3.jpg

 – Случвало се е, макар и не често. Сещам се за случай, в който студент беше на границата на депресия. Обясних, че в случая сесия с хипноза би имала по-скоро дисбалансиращ ефект и затова му препоръчвам да премине първо някакъв курс с друга, подходяща психотерапия (напр. Когнитивно – поведенческа) и след това, ако все още има желание да се обади отново. Разбира се, всеки е свободен да потърси и друг терапевт. За мен е важно да върша работата си отговорно и с удоволствие. В друг случай, жена искаше да бъде хипнотизирана за да обясни, намирайки се в хипноза на ревнивия си приятел, че не му е изневерявала, т.е. там на хипнозата погрешно се гледаше като на средство за установяване на истината, като на полиграф. Там обясних, че нейната стойност е друга, най-вече в клиничната практика. При друг случай жена беше убедена, че тийнейджър е всъщност преродения й, отдавна починал братовчед. Отново поясних, че хипнозата за мен като специалист не е метод за паранормални практики. Напротив, тя е клиничен метод и като такъв следва своите цели и има своето приложение именно в медицината и/или психотерапията.

– Предлагаш ли онлайн сесии и консултации?

– Да. Поради работата ми, често се налага да пътувам до България и други страни. Случва се хората, които търсят помощта ми да се намират далеч и да нямат възможност да пътуват; имал съм и случаи при които е ставало дума за фобия от излизане навън (т.нар. „агорафобия“, от гр. „агора“ – площад), така че предлагам и онлайн сесии и консултации. Все пак всеки случай е индивидуален и понякога е желателно поне първата сесия да е лице в лице. В други случаи провеждаме сесиите онлайн или по телефона.

 – Може ли да ни разкажеш за някой твой по-интересен случай извън раждането?

 – Ели, за мен всеки случай е уникален и различен от останалите, затова и толкова обичам работата си, а и спазвам конфиденциалността и професионалната етика. За времето на практиката си съм имал почти всякакви случаи – на забравени някъде пари, на регресивна терапия (в настоящ и минал живот), на нарушения в говора, фобии, за учене на чужди езици, на обезболяване при прищипан нерв, ниско самочувствие, срамежливост, отслабване. Имало е случаи и в които хора са пострадали от секти, затворили са се и не желаят дори да говорят за това, което се случва там.

 – Жорж, Благодаря ти за интервюто и че в ❤ Желая ти успех !

 – Благодаря и аз! Успех на теб, и на последователите на твоя блог 🙂

За контакти с Георги Димитров:

Skype: Georged75, е-mail: info@healthspirit.co, website: www.healthspirit.co, както и официалният му профил във Фейсбук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s