Практика за възстановяване на тазовото дъно след раждане

на

  Кое е нещото което трябва да направиш веднага след раждането? Освен  да нагушкаш и  накърмиш бебето, разбира се 😀 Това е да помислиш час по скоро за раздвижването  и възстановяването и то в частност това на тазовото дъно. Много важно е още първите дни да започнеш с дълбоко йогийско дишане (това, при което вкарвахме поетия въздух през гърдите чак до коремчето) насочено към тазовото дъно и да правиш упражненията, които вече си правила по време на бременността.  Виж повече за упражненията в първите дни тук. Едва няколко седмици по-късно (около две при нормално раждане и 4-6 при секцио) можеш да включиш към практиката си и следните упражнения, заедно с бебчо, разбира се ❤

Воин

  Вземи детето и с голяма крачка напред заеми широк разкрач. Нека предното коляно остане свито на 90 градуса, а задният крак остане прав. Торсът е изправен, гърдите са отворени. Ако бебето е малко, можеш да повдигнеш високо нагоре, а ако е по-голямо го постави седнало на бедрото над свитото коляно, с лице напред. Остани за 4-5 вдишвания и повтори на другата страна. Направи толкова повторения, колкото ти е приятно.

5_voin (1)

Неудобен стол

  Прегърни детето с лице към теб и заеми разкрачен стоеж, на широчината на раменете. Приклекни леко, така че коленете да не надминават петите, а да са горе-долу над тях. Изправи гърба и задръж за няколко вдишвания. Можеш да вдигнеш детето и високо над главата. След няколко вдишвания опитай да приклекнеш още по-ниско. Ако можеш, преди да зправиш повтори  по-високия клек и излез от позата. Ако ти е трудно, завърши в поза жаба (пълен клек с разтворени колене).

6_neudoben_stol

Малък мост

  Легни по гръб, държейки детето с лице към теб. Постави го в долната част на корема, над тазобедрените стави, като го държиш под мишниците.  Вдишай и повдигни ханша от земята и задръж за 3-4-5 вдишвания. Отпусни  ханша на пода за почивка от едно вдишване и повдигни отново. Сега съчетай с упражненията за тазовото дъно (при вдишване и повдигане заключи мускулите на влагалището, сфинктера и перинеума. Задръж докато ханша е високо. При издишване и отпускане на ханша на земята, отключи цялата мускулна група). Асаните, при които ханшът е по-високо помагат за нормализиране на хормоналния баланс, подобряват кръвоснабдяването на матката и органите в малкия таз.

4

Паванмуктасана  

  Легни по гръб, държейки детето с лице към теб. Постави го на корема в полулегнало или седнало положение. Вдишай и много бавно повдигни краката от пода. Когато ги изправиш на 90 градуса от пода, разтвори встрани на 9 и 3 часа. Задръж за 4-5 вдишвания, прибери ги един към друг и с издишване много бавно върни на пода. Можеш да съчетаеш с упражнения за тазовото дъно (когато краката са повдигнати и разтворени, заключи мускулите на влагалището, сфинктера и перинеума. Задръж за 4-5 вдишвания. При издишване, събери краката и при отпускането им на земята, отключи цялата мускулна група).

5

Свещ

За царицата на асаните остави бебчето на земята до теб. Легни на пода по гръб и постави ръцете с дланите надолу от двете страни на ханша. С тяхна помощ се изтласкай нагоре и ги постави на кръста, а краката изправи право нагоре. Задръж за няколко вдишвания. Съчетай отново с упражненията за тазовото дъно (при вдишване и повдигане заключи мускулите на влагалището, сфинктера и перинеума. Задръж докато ханша е високо. При издишване и отпускане на ханша на земята, отключи цялата мускулна група). Ползите от тази асана трудно могат да бъдат изброени, но в случая може да кажем, че те дава рефреш на матката и органите в малкия таз 😉

22_svesht

Рало

От свещ 22, бавно спусни краката към пода зад главата. Вдигни ръцете на главата и се опитай да поставиш стъпалата в дланите. По лесният вариант е краката да са разтворени и с леко свити колене, а по-трудният: събрани и изправени. Намери своя. Задръж за 4-5 вдишвания. За да излезеш, върни ръце на кръста и бавно спусни ханша на земята. Съчетай отново с упражненията за тазовото дъно (при вдишване и повдигане заключи мускулите на влагалището, сфинктера и перинеума. Задръж докато ханша е високо. При издишване и отпускане на ханша на земята, отключи цялата мускулна група). Рало е отново обърната асана, която обновява и релаксира матката и органите в малкия таз.

23_ralo

Шавасана

Никога не пропускай да завършиш практиката с релаксация, която позволява на тялото, ума и съзнанието да интегрират резултатите от цялата практика. Бебчето може да е върху или до теб. Отпусни се по гръб, с длани покрай тялото, обърнати нагоре. Затвори очи и се наслади на дълбоко спокойствие. Главата е отпусната, дишането е бавно. Отпусни всяка част на тялото, физически и мисловно. Започни да сканираш всяка част на тялото си. Отпусни краката – пръстите на краката, ходилата, петите и глезените. Движи се нагоре – отпусни прасците, коленете, бедрата, ханша. Усети колко леки са краката ти, прозрачни и чисти ❤ Отпусни корема и дишай дълбоко… Насочи се към гърдите, разшири ги и отвори сърцето с дишане. Вдишай позитивна енергия и издишай негативно напрежение. Усети как всяка част на тялото леко изтръпва, докато освобождаваш цялото напрежение. След това насочи вниманието към ръцете, oтпусни пръстите, дланите, усетете енергията в тях. Придвижи се нагоре към раменете. След това отпусни врата, лицето и главата. Всяка част от лицето – очите, веждите, челото, носа, устата, брадичката, бузите и ушите. Освободи напрежението и усети как лицето ти засиява. Усмихни се леко. Цялото тяло е отпуснато и ти се наслаждаваш на това чувство.

8

 ~~~ ❤ Намасте ❤ ~~~

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s