Как да подготвим перинеума за Раждането

на

  Важна част от подготовката за раждането и гаранция за бързото възстановяване е подготовката на перинеума. Дори да е минало известно време от раждането, упражненията за укрепване на тазовото дъно, при регулярна работа, също ще дадат ефект. Перинеумът е част от мускулната група, която наричаме тазово дъно и за която вече говорихме тук: Упражнения за тазовото дъно по време на бременността в първи и втори триместър и Упражнения за тазовото дъно в трети триместър.

Да си ги припомним накратко:

 • Отпусни се в легнало или седнало положение.
 • Можеш да си представиш мускулите на тазовото дъно като асансьор. Стягай мускулите бавно, сякаш качваш асансьора на първия етаж, там задръж за няколко секунди и след това продължи до втория етаж. Ако можеш, продължи до третия, дори до четвъртия етаж.
 • Сега асансьорът се спуска надолу – отпускай мускулите постепенно, спирайки на всеки етаж за няколко секунди.
 • Когато се върнеш на стартовата точка, избутай мускулите надолу, сякаш изпращаш асансьора към сутерена.
 • По време на упражненията дишай дълбоко и по възможност коремно, без да задържаш дъха.
 • Прави по 3-4-5 серии, няколко пъти на ден

  Сега обаче ще разширим обхвата на дейностите, свързани с подготовката на тазовото дъно и по-специално на перинеума. Освен упражненията, тя може да включва още:

  Те са по-силният вариант на упражненията за тазовото дъно, като ги допълват, развиват и усъвършенстват. Ако обаче не си практикувала преди бременността, да започваш сега не е най-подходящият момент.

 • Масаж на перинеума

  С масажа е най-добре да започнеш в  34-36 седмица. В началото можеш да започнеш, използвайки огледало, за да виждаш какво правиш. Използвай растително масло  – бадемово, кокосово, масло от пшеничен зародиш или пък специално масло за масаж на перинеума. Хубаво омазни ръцете си (дезинфекцирани ръчички и изрядно изрязани нокти, нали) легни по гръб и намажи цялата кожа около влагалището, през перинеума и около ануса. После вкарай палците на 3-4 см. във влагалището. Насочи ги в посока към ануса и към стените. Разтегляй нежно отвора, докато усетиш леко изтръпване. Отпуснете натиска и след това повтори. Ако имаш предишно разкъсване или епизиотомия, наблегни върху белезите, където тъканите са по-малко еластични.

  Един уред, още почти непознат в България и който все още не присъства на нашия пазар. Виж видео за това какво представлява и за какво се използва тук.

 • Не забравяй и за … Храненето

Хубавата новина е, че бременните хормони правят тъканите на перинеума и шийката на матката доста по-  еластични. А… другата хубава новина е, че можеш да си помогнеш за това и с храненето. Тук са от изключителна важност добрите източници на мазнини, като зехтина, кокосовото масло, авокадото, ядките и семената. Наблягай на храни с повече протеини, витамин Е, Витамин С, омега 3 и омега 6 мастни киселини.  Добрата хидратация също също е много важна – гледай да пиеш по 6-8 чаши водичка или чай на ден. Всичко изброено дотук, във връзка с храненето, важи и като превенция срещу стрии 😉

 • И не на последно място… Сексът!

Оргазмът  води до увеличено кръвоснабдяване в областта на тазовото дъно. Ако имаш контракции обаче, по-добре се въздържай.

  И накрая, какво можем да направим, за да предпазим перинеума от разкъсване по време на раждането:

 • Позата, по време на раждането. Клекналата поза съкращава родовия канал и увеличава диаметъра на таза. Легнала на лявата страна също е благоприятна от гледна точка на разкъсванията.
 • Не напъвай, ако нямаш спонтанни напъни. Слушай акушерката, кога да спреш да напъваш и да дишаш. Важно е!
 • Дълбоко коремно дишане с отворена уста и отпуснато гърло, съчетано с медитация, визуализираща как се отваряш (не забравяй, че кислородът прави тъканите по-еластични).
 • Топли компреси на перинеума по време на втората фаза отпускат тъканите. Не горещи, защото може да доведат до оток.
 • Растително масло върху перинеума – облекчава болките, защото топлината подобрява циркулацията.
 • Раждането във вода помага за предотвратяването на разкъсвания, но това за съжаление още не е масово достъпен метод в България и не се практикува в повечето болници.

За да имаш възможност да се възползваш от начините за превенция, можеш да ги упоменеш в Плана си за раждане, който ще представиш пред екипа. Ето как съм ги включила в моя  ❤

2 коментара Добавяне

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s